Modele kemisha per femra

Në Fondet muzeale të institutit të Kulturës Popullore Ruhen një nûmer i konsiderueshëm kostumesh Popullore, dhe JO thjesht si nûmer, por variante të shumta që përfaqësojnë të gjitha tipet e veshjeve Popullore Shqiptare. Variante që konsistojnë në veshje céréale, në veshjet e përditshme, në veshjet sipas grupmoshave, në veshje për fëmijë, VAJZA, për gra të një Moshe të kaluar. Po, përsëri nevoja e riprodhimit është domosdoshmëri. Poturet Kane formën e pantallonave te gjera e te gjata Deri ne GJU. Elementi me Tipik i kesaj veshje Jane tirqit te Cilet Kane Formen e pantollonave te ngushta prej Shajaku (me te shumten e rasteve te bardhe dhe me rralle te Zi ose te murme). Pergjithesishte ATO lidhen Poshte Belit (ne kerdhokell) shoqeruar Edhe me nje Brez te lesht me Vija disangjyreshe. Ne pjesen e siperrault vishej nje kemishe me Menge te gjata, jelek PA Menge dhe xhamadan me Menge te gjata, te dy prej Shajaku. Ne Stine te ftohta MBI xhamadan vishej Edhe nje xhakete me Menge te shkurta dhe me Jake Marinari (prej Shajaku me ngjyre te zeze) e quajtur DIKU xhurdi, DIKU tjeter kaporane ose Herke. Tirqit zakonisht Jane mbajtur ne Shqipërine Veriore, ne Kosove dhe ne Shqipërine Verilindore, Duke arritur Deri ne rrethin e Beratit. Ofron veshje të modeleve të ndryshme për fermra dhe meshkuj të markës LTB si këmisha, xhinse, maica, bluza, pantollona, xhempera, jakne, Setra, pallto dhe shumë veshje Tjera. Ndryshe nga veshjet e Tjera këto lloj pantallonash Kane Mjaft ndikim (ne formën e prerjes) nga e njëjta veshje e përdorur ne vendet orientale. Ne pjesën e Poshtme te kembeve (poshtë gjurit) visheshin kallce prej Shajaku.

Ndërsa ne pjesën e sipërme vishej këmisha me mënge te gjata e shoqëruar me një jelek prej Shajaku, je Cili mbërthehej ne pjesën anësore te gjoksit. Ne Stine te Ftohte, vishej dhe një xhamadan me mënge qe vareshin ne pjesën e Pasme te trupit. Kjo veshje kishte Edhe një pjese tjetër qe dallonte nga krahinat e Tjera, është pikërisht qeleshja e lArte ose takija gjysme sferike. Veshje të mihkuj për, femra dhe fëmijë. Shumica e veshjeve janě të brendit Pompea b. n. n Elegant eshte Butik i rrjetit te butiqeve b. n.

n mode qe ofron veshje elegante per femra dhe meshkuj. Edhe Kjo veshje burrash Kete emertim e Merr nga nje lloj Fundi i bardhe, je Bere me pelhure pambuku dhe me shume rrudha. NEN Kete Fund mbatheshin te mbathura te gjata, MBI te cilat nga nyje e kembes e Deri Tek gjuri visheshin Kallel prej Shajaku. Ne DISA Raste keto zgjateshin Deri ne Rreze te kofsheve, prandaj dhe Quhen kofshare. Ndersa Varianti i mbajtur ne DISA fshatra te krahines se Lumes (Kukes) dhe ai i mbajtur ne Shishtavec (Kukes) shoqerohej me mbathje te gjata, kembezat e te cilave beheshin te gjera dhe prej Leshi me ngjyra te ndryshme. Pjese Kryesore ne Kete Astuce veshje eshte nje lloj Fundi i gjere, me pala te Vogla. Nen te vishej nje kemishe e ngushte, Kurse ne pjesen e siperme vishej jeleku dhe nje si Fanelle me Menge te ngushta. Ne fshatrat e krahines se zadrimes mbahej nje variante mbeshtjellese Palat e se conci vendoseshin vetem ne pjesen e Pasme te trupit. Zakonisht AJO kishte ngjyre te zeze. Ne DISA fshatra te pukes dhe te Malesise se Gjakoves, mbeshjellsa, e CILA zakonisht kishte ngjyre vishnje ose te gjelber dhe me rralle ngjyre vjollce, kishte nje pamje Mjaft elegante dhe shoqerohej me corape te leshta te zbukuruar me DISA motive DISA ngjyreshe.